Wil de Groot

Christus met gesloten Evangelieboek

Christus met gesloten Evangelieboek

De hedendaagse iconen van Wil de Groot (1945) zijn geschilderd volgens de traditionele Russische methodiek. Wil schildert al vele jaren en de honderden iconen die ze gemaakt heeft en de vele cursussen iconen schilderen die zij gegeven heeft, hebben haar tot een autoriteit op het gebied van Iconen in Nederland gemaakt.

Je hebt veel geduld en tijd nodig om een ikoon te maken. Het is met recht een monnikkenwerk‘, aldus Wil zelf. Naast de vaardigheid legt Wil haar ziel en vele uren werk in een icoon. Planken met doek krijgen eerst een krijtlaag om erop te kunnen schilderen. Vervolgens worden de verven zelf gemaakt van eigeel, water en pigmenten en met zorg op het hout aangebracht. Als laatste wordt de icoon afgewerkt met een afdeklaag van olie- of bijenwas.

Engel van het licht

Icoon ‘Engel van het licht’ door Wil de Groot.

De gouden ondergrond wordt altijd als eerste aangebracht. Het symboliseert de aanwezigheid van het Goddelijke licht. Daarna worden de donkere aardkleuren aangebracht. Geleidelijk volgen de lichtere kleuren tot het zuivere wit‘, vertelt Wil. De strijd tussen het duister en het licht wordt op deze manier in beeld gebracht. Alle figuren op iconen stralen licht uit, een icoon nodigt je uit om dat licht te bereiken.

Iconen schilderen is met recht een bijzondere vaardigheid en kunst waarin meer dan alleen de ziel van de maker huist.

Wil de Groot organiseert cursussen en workshops in binnen- en buitenland waar geïnteresseerden leren zelf iconen te schilderen. Tevens restaureert zij wereldwijd beschadigde werken en geeft zij lezingen.

In bovenstaand filmpje ziet u hoe Wil op Nederland 1 uitlegt hoe een icoon geschilderd wordt.

 

© 2013 Alle rechten voorbehouden / All rights reserved Wil de Groot

4 gedachten over “Wil de Groot

 1. Dag Wil. Gefeliciteerd met deze prachtige site en je tentoonstelling.
  Ik ben net op tijd terug om de opening bij te wonen! Tot volgende week!
  Wilna

 2. Dag Wil de Groot,
  Kwam zo pas op Uw site terecht en vond de Engel Rafael heel heel mooi, . Ik heb hem nog nergens zo gezien op die manier. Vermoedelijk is het een persoonlijk werk van Uzelf, want men vindt de Engel Rafael zelden.
  Ik vind het mooi om er met mensen mee onderweg te gaan en te bidden.
  Mag uw afbeelding gebruikt worden of niet ? Of kan men het ergens vinden?
  Het is de Engel van genezing, en elke mens kan die wel gebruiken. Indien de cursus ‘s vrijdags niet elke vrijdag moest zijn, maar aan een stuk door , dan zou het mij wel een uitdaging zijn om hem te komen schilderen (schrijven)
  Dank voor het delen ervan
  Lilianne

 3. Beste Wil, ik zoek naar de uitleg van het evangelieboek op Christus de Pantocrator. Weet jij de symboliek van het gesloten en het opengeslagen evangelie op een afbeelding?

Geef een reactie